(+33) 06 83 81 84 20
    

På tisdagen den 28 april åkte hela gymnasieklassen iväg till slottet i Versailles. Slottet byggdes under 1600-talet och hör idag till världens mest berömda slott. Vi möttes av långa köer men väntetiden blev ändå ganska kort. Efter en halvtimme var vi inne i slottet och med hjälp av en audioguide kunde vi få en bra överblick över slottets alla salar.

Eleverna hade innan läst på om byggnadens utveckling och visste att Ludvig den XIV:s far Ludvig den XIII hade byggt ett jaktslott här ute. Det var detta lilla slott som sedan fick stå som modell för hela den stora utbyggnaden.  Vi fick veta att Ludvig XIV organiserade ett strikt hovliv där han ständigt var omringad av hovmedlemmar som tävlade om kungens uppmärksamhet.

Den vackra berömda spegelsalen glittrade i all sin prakt och vi lärde oss att den hade blivit restaurerad för några år sedan av amerikanska mecenater som aldrig har glömt att Frankrike och Ludvig den XVI hjälpte amerikanarna att besegra Engelsmännen under frihetskriget på 1700-talet. Sedan dess är Versailles symbol för vänskapen mellan USA och Frankrike.  Trötta men nöjda tog vi alla tåget tillbaka till Paris.

 

Versailles gy     Versailles gy 1

 

 

 

 

Versailles gy 3Versailles gy 4